18.8.2013

Ansan MH-luonnekuvaus

Ansa MH-luonnekuvattiin 17.8. Uuraisilla Vesikoirat ry:n järjestämässä kuvauksessa. Kuvaajina toimivat Anne Kuivinen ja Carina Timberg. Tässä tulokset ja kootut selitykset. Latailen videoita koneelle ja nettiin myöhemmin.

1a KONTAKTI Tervehtiminen 4 Ottaa kontaktia tai vastaa siihen
1b KONTAKTI Yhteistyö 2 Lähtee mukaan haluttomasti
1c KONTAKTI Käsittely 2 Väistää tai hakee tukea ohjaajasta

Ansaa ei olisi voinut kuvaukseen tuleminen vähempää kiinnostaa! Olimme paikalla hyvissä ajoin ja Ansa viuhtoi häntä heiluen paikalle ja moikkaili ihmisiä innoissaan. Olimme aamun eka koirakko ja jouduimme odottelemaan aika pitkään kuvauksen alkua kun valmistelut olivat myöhässä. Siinähän ne fiilikset sitten laskivat. Testinohjaaja ei Ansaa kiinnostanut, kun ei hän osannut kujerrella meidän prinsessalle. Ja sen jälkeen kun Ansaa oli nöyryytetty vetämällä perässä hihnassa, ei se käsittelykään paljoa kiinnostanut. Käsittelyssä Ansa siis seisoi paikoillaan ja katseli tympääntyneesti eteenpäin. Kuvaajat sanoivat, että Ansa nojaili minuun päin.

2a LEIKKI 1 Leikkihalu 3 Leikkii - aktiivisuus lisääntyy/vähenee
2b LEIKKI 1 Tarttuminen 5 Tarttuu heti, nappaa esineen vauhdista
2c LEIKKI 1 Puruote ja taisteluhalu 1 Ei tartu esineeseen

Ansa innostui isosta patukasta kun vedin sitä maata pitkin ja seurasi tarkkaan kun heittelimme sitä testinohjaajan kanssa. Ansa ryntäsi heti lelun perään kun testinohjaaja viskasi sen sivuun ja juoksi lelu suussaan kunniakierroksen. Sen sijaan testinohjaajan outoa tapaa leikittää Ansaa (saada Ansa tarttumaan lelusta, josta hän piti kahdella kädellä kiinni ja heilutti sivulta toiselle) Ansa tyytyi katsomaan vierestä vaan "kulmiaan nostellen".

3a TAKAA-AJO 1. kerta 5 Aloittaa heti kovalla vauhdilla juosten saaliin ohi, voi kääntyä saaliille
3b TARTTUMINEN 1. kerta 1 Ei kiinnostu saaliista
3a TAKAA-AJO 2. kerta 5 Aloittaa heti kovalla vauhdilla juosten saaliin ohi, voi kääntyä saaliille
3b TARTTUMINEN 2. kerta 4 Tarttuu heti saaliiseen, mutta irrottaa

Sitten vedettiin viehettä. Testinohjaaja sanoi minulle, että "ei kannata olettaa mitään, vaikka se onkin vinttikoira" kun kävelimme vieheenvetopaikalle. Noh, jotain ehkä uskalsin odottaa kuitenkin, olisihan se vähän outoa ollut, jos viehettä hyvin innoissaan ajava koira ei yhtäkkiä lähtisikään vieheen perään, vaikka toki kaikki on mahdollista..! Molemmilla kerroilla Ansa ampui vieheen perään täysiä ja juoksi ohikin, kun vieheen matka tyssäsi aika lyhyeen. Ekalla kerralla viehe hukkui ja Ansa kipitti minun huhuilun jälkeen luokse. Toisella kerralla Ansa meni vieheelle, nappasi sen suuhunsa ja teki tapporavistukset. Ilmeisesti ne kestivät kuitenkin vähän aikaa kun tulokseksi tuli tuo "tarttuu heti saaliiseen, mutta irrottaa". Suorituksen jälkeen testinohjaaja sanoi minulle, että "sehän lähti kuin vinttikoira".

4 AKTIVITEETTITASO 2 Tarkkailevainen, rauhallinen, voi istua, seistä tai maata

En ollut koskaan nähnyt livenä yhtään luonnekuvausta vaan ainoastaan videoita kuvauksista. Tämän osion osalta ajattelin etukäteen, että Ansa käy hyvin nopeasti maahan pötköttämään ja tarkkailee vain vähän ympäristöä. Meidän kolmeminuuttinen kuluikin seisoen mustikkamättäillä, jossa Ansa käveli ympärilläni jonkin verran, haisteli ja tarkkaili ympäristöä, eikä käynyt istumaan tai makuulle laisinkaan. Että ei ihan niin passiivinen ollut kuin voisi olla!

5a ETÄLEIKKI Kiinnostus 3 Kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja
5b ETÄLEIKKI Uhka/aggressio 1 Ei osoita uhkauseleitä
5c ETÄLEIKKI Uteliaisuus 2 Saapuu linjalle aktiivisen avustajan luo
5d ETÄLEIKKI Leikkihalu 1 Ei osoita kiinnostusta
5e ETÄLEIKKI Yhteistyö 1 Ei osoita kiinnostusta

Kun tummiin pukeutunut hahmo ilmestyi ensimmäisen näköesteen takaa, Ansa katseli heti sitä. Kun sain päästää Ansan vapaaksi, juoksi se avustajan luo moikkaamaan sitä. Todettuaan avustajan ihan normi tyypiksi, katseli Ansa sitä erikoista leikkiinkutsu esitystä kauempaa. Ei meidän Ansa tommoisista leikkiyrityksistä todellakaan innostu!

6a YLLÄTYS Pelko 3 Väistää kääntämättä pois katsettaan haalarista
6b YLLÄTYS Puolustus/aggressio 1 Ei osoita uhkauseleitä
6c YLLÄTYS Uteliaisuus 2 Menee haalarin luo, kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa
6d YLLÄTYS Jäljelle jäävä pelko 4 Niiaus tai nopeuden vaihtelu samanlaisina vähintään kahdella ohituskerralla
6e YLLÄTYS Jäljelle jäävä kiinnostus 2 Pysähtyy, haistelee tai katselee haalaria yhdellä ohituskerralla

Haalari napsahti meidän eteen ja Ansa väisti sitä. Tuli luokse kun kyykkäsin haalarin edessä ja juttelin Ansalle. Haalarin ohi kävelyt sujui videolta katsottuna hyvin vähäeleisesti, kunhan käveltiin, tosin Ansaa ei kyllä huvittanut se edestakainen päämäärätön kävely kauheasti, jota kuvauksessa harrastettiin paljon. Ansa kun ei ole sellainen ihmistä kaikkialle innoissaan seuraava kaveri, jos ei siinä seuraamisessa ole jotain järkeä! Paljon kivempi olisi ollut vaikka jäädä haistelemaan maata ja katselemaan maisemia ja välillä olisi voinut moikkailla kuvaajia :)

7a ÄÄNIHERKKYYS Pelko 4 Pakenee enintään 5 metriä
7b ÄÄNIHERKKYYS Uteliaisuus 1 Ei mene katsomaan
7c ÄÄNIHERKKYYS Jäljellejäävä pelko 4 Niiaus tai nopeuden vaihtelu samanlaisina vähintään kahdella ohituskerralla
7d ÄÄNIHERKKYYS Jäljellejäävä kiinnostus 1 Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan

Ansa säikähti räminälaitetta, eikä tosiaan halunnut tulla sitä katsomaan, mutta tuli mun viereen kun kyykkäsin laitteen vieressä. Ohikävelyt tehtiin videolta katsottuna taas aika suoraviivaisesti, tosin tässä vaiheessa Ansan kiinnostus siihen päämäärättömään kävelyyn oli entistäkin vähäisempää.

8a AAVEET Puolustus/aggressio 2 Osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä
8b AAVEET Tarkkaavaisuus 3 Tarkkailee aaveita, pitkiä taukoja, kumpaakin puolet ajasta tai koko ajan toista
8c AAVEET Pelko 5 Peruuttaa enemmän kuin taluttimen mitan tai lähtee paikalta
8d AAVEET Uteliaisuus 2 Menee katsomaan, kun ohjaaja puhuu avustajan kanssa ja houkuttelee koiraa
8e AAVEET Kontaktinotto aaveeseen 3 Vastaa avustajan tarjoamaan kontaktiin

Ansa ensin tarkkaili aaveita, kun ne alkoivat ilmestymään. Sitten alkoi kuulua jo jonkinlaista tuhahtelua ja korkeaa haukkua. Kun aaveet lähestyivät Ansan haukku kumeni ja Ansa alkoi murisemaan oikein matalaa murinaakin. Lopulta Ansa pakitti minun taakse enemmän kuin hihnan verran, jolloin testinohjaaja käski päästää hihnasta irti. Kun lähdin lähestymään toista pysähtyneistä aaveista, Ansa kiersi sitä kauempaa ympäri. Tuli luokse moikkaamaan aavetta kun juttelimme aaveen kanssa ja kutsuin ja kehuin Ansaa. Sama toisen aaveen kohdalla, tuli luokse kun juttelin ja kutsuin. Ansa ei kyllä juurikaan hauku, paitsi harvoille sen mielestä pelottaville isoille koirille, jotka tulee jotenkin yllättäen vastaan. Mökillä Ansa on pari kertaa nuorempana haukkunut mun enolle, joka on ilmestynyt mökin pihaan yllättäen. Enon tapauksessa haukkuminen on kyllä loppunut lyhyeen, kun se on tajunnut että siellä onkin ihminen. Aaveet oli vähän hankalampi nakki.

9a LEIKKI 2 Leikkihalu 3 Leikkii - aktiivisuus lisääntyy/vähenee
9b LEIKKI 2 Tarttuminen 3 Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla

Ansa lähti taas hyvin mukaan leikkiin, juoksi lelulle, nappasi suuhunsa ja juoksi kunniakierroksen. Kuvaajat sanoivat, että nappasi lelusta kuitenkin kiinni enemmän etuhampaillaan, eli ei ollut niin hyvä ote.

10 AMPUMINEN 5 Häiriintynyt, pelokas / yrittää paeta

Tämän olisi kyllä voinut jättää välistä, jos olisin ollut fiksu. Asia mikä näin jälkikäteen vähän harmittaa. Ansahan pelkää ilotulitusta ja ukkosta, se on hyvin tiedossa. Yksittäisiin paukkuihin se asenne on kuitenkin erilainen. Viime syksynä mejä-kurssilla ammuttiin haulikolla testilaukaus. Se sai Ansan vaan terästäytymään ja tarkkailemaan ympäristöä. Pakenemisreaktiota ei ollut. Samoin uudenvuoden jälkeiset yksittäiset ilotulitteet, joita jotkut valopäät räjäytteli. Ansa kuuntelee sen pienen hetken ja jatkaa menoaan normaalisti. Se osaa purkaa nämä yksittäiset tilanteet jotenkin eikä ne jää vaivaamaan.

Nyt ammuttiin kaksi laukausta. Ekan aikana me leikittiin ja laukauksen läjähtäessä Ansa lopetti leikin ja jäi vilkuilemaan ympärilleen. Toinen laukaus oli liikaa, leikit ei enää ekan jälkeen kiinnostaneet ja toisen jälkeen Ansa läksi kävelemään autolle. Kolmatta ei ammuttu, kuvaus loppui ja normalisoitiin tilanne. Ansa kävi moikkailemassa yleisöä, teki täppäilytemppua ja sai nameja.


Vähän oli semmoinen höykkyytetyn ja väsähtäneen oloinen kaveri meillä täällä eilen. Tehtiin kivoja asioita loppupäivän, käytiin lenkillä, leikittiin ja herkuteltiin ja illalla meillä oli vieraita. Kuvaus oli hyvinkin Ansan näköinen, mitään suuria yllätyksiä siellä ei tullut vastaan. Olisi ollut mielenkiintoista seurata muitakin kuvauksia, etenkin jos paikalla olisi ollut vesikoiria (tai sen puoleen muita whippetejä). Seuraavat kuvattavat koirat olivat kuitenkin pk-rotuisia, enkä hennonut jättää Ansaa odottamaan autoon itsekseen ja kuuntelemaan laukauksia, joten tällä kertaa jäi muiden kuvaukset näkemättä. Mielenkiintoinen kokemus, joka osoitti että olen oppinut tuntemaan koirani luonteen aika hyvin tässä reilun viiden vuoden aikana! Ja nyt on vähän mustaa valkoisellakin siitä millainen Ansa on, jos jotakuta muuta sattuu kiinnostamaan.


Ei kommentteja: