29.7.2009

Oona sairaseläkeläinen

Oonan siivouspäivän ahdistus
- kaikki petipaikat pesussa tai ulkona tuulettumassa...

Kirjoittelin jo aiemmin Oonan ontumisesta ja hierojan käynneistä. Hieroja tuli käymään toisenkin kerran jolloin sai Oonan lihasjumeja selässä ja lavoissa avattua. Hieroja tunsi Oonan polvissa rutinaa ja epäili nivelrikkoa. Oona myös selvästi arasteli polvien koskemista. Varasimmekin heti ajan tutkimuksiin ortopediaan perehtyneelle eläinlääkärille Sointu Jalkaselle. Tutkimuksissa 9.7. lääkäri havaitsi ontumisen ja sen että selän asento ei ole suora Oonan liikkuessa. Oona arasteli etenkin vasenta polveaan koskettaessa. Polvilumpiot pysyvät kuitenkin normaalisti paikallaan.

Oonasta otettiin röntgen-kuvat, joissa näkyi nivelrikkoa molemmissa polvissa, etenkin polvilumpion ja niiden uran reunoilla. Polvissa ei kuitenkaan näkynyt tai tuntunut lisääntynyttä löysyyttä polvinivelissä taikka -lumpioissa. Röntgenissä havaittiin myös epäily lannerangan loppuosan ahtaumisesta ja lääkäri epäili tämän hetkisen ontumisen johtuvan suurimmaksi osaksi siitä. Oonan lonkat ovat edelleen kunnossa, ne on kuvattu 2-vuotiaana tuloksella B/A.

Oonalla on nyt kuukauden riehunta- ja hyppimiskielto, eli Oona lenkkeilee pääosin hihnassa. Oona ei yleensä vapaanakaan riehu ellei sitä erikseen riehuteta (tai Ansa aja Oonaa takaa), mutta varmuuden vuoksi Oona kulkee nyt kytkettynä lukuunottamatta pieniä vapauden hetkiä. Olemme lenkkeilleet tasaisissa ja pehmeissä maastoissa, Oona ei ole päässyt mukaan rankemmille lenkeille tuonne mäkisempiin maisemiin. Olemme yrittäneet uittaa Oonaa myös ja kävelyttää vedessä, koska se olisi hellä liikuntamuoto nivelille. Oona kävi viime viikolla myös eläinfysioterapeutin vastaanotolla jossa korostettiin tasaisen liikunnan tarvetta. Joka päivä lenkkeillään siis tasaisesti, revittely- ja lepopäivien vuorottelu ei sovi nivelrikko-potilaalle.

Lääkehoitona Oonalla on tässä vaiheessa kipulääke ja niveliä voiteleva Arthoflex-valmiste. Harkitsemme myös Cartrophen-kuuria Oonalle kunhan tämä lepoaika on ohi. Fysioterapeutti antoi Oonalle laserhoitoa polviin ja jumppaohjeita, joilla Oonan polvia verrytellään joka toinen päivä. Oona liikkuu kivuista ja ontumisesta huolimatta reippaasti. Oona on hyvässä lihas- ja yleiskunnossa, mikä tukee takaraajoja ja vähentää nivelten rasitusta.

Lääkärin tuomio merkitsee myös sitä että Oonan agility-harrastus päättyi nyt, eli saamme unohtaa kisa-suunnitelmat. Harmillinen juttu, mutta onneksi ehdimme sentään kokeilemaan kisailua mölli-tasolla. Keskitymme nyt siis pitämään Oonan kuntoa yllä lenkkeilyllä ja mieltä vireänä tokoilun ja temppuilun avulla. Toivotaan että kipulääke ja apuvalmisteet auttavat kipuihin ja ontumiseen, näin kolmen viikon sairasloman jälkeen ei mitään ihmeparanemista ole vielä tapahtunut vaan Oona ontuu takajalkojaan yhä. Pirteä ja iloinen Oona kuitenkin on ja kun lenkkeily on ollut nyt vähän vähemmällä, on Oona purkanut energiaansa haastamalla Ansaa leikkeihin sisätiloissa. Hurjat painit täällä onkin ollut useimpina päivinä! Fysioterapeutille teemme toisen visiitin muutaman viikon päästä, katsotaan millaisia ohjeita saamme silloin jatkoa varten.

Ei kommentteja: