19.7.2008

Kasvua ja touhua



Kirjoittelempa Ansan kuulumisia vaihteeksi enemmän. Ansa on nyt 14 ja puoli viikkoa vanha ja alkuviikon punnituksessa kotivaa'alla 6,5 kiloa. Korkeutta on jo noin 40 cm, eli pari senttiä enemmän kuin Oonalla. Ansa syö hyvin, kolme kertaa päivässä, tosin joinain päivinä sillä kolmannella kerralla ruoka ei tahdo niin hyvin maistua. Varsinkin jos raksujen sekaan ei ole lisätty mausteeksi lihaa... Ansa on aika perso herkuille, mikä onkin hyvä piirre uusien asioiden opettelua varten.

Ansa on aika reipas lenkkeilijä. Hihnassa käveleminen sujuu välillä ihan hienosti, välillä taas kadulla näkyy niin paljon mielenkiintoisia asioita että Ansa ei jaksa kiinnittää huomiota meihin huuteleviin ihmisiin hihnan toisessa päässä. Vastaantulevia koiria (ja välillä ihmisiäkin) pitäisi päästä kaikkia tervehtimään ja kun ei kaikesta ryntäilystä ja kiskomisesta huolimatta pääse, niin Ansa välistä esittää äänekkäitä tervehdyksiä ja haukahtaa tai ulvookin vastaantulijoille. Toisten koirien ohittelua pitäisi harjoitella enemmän namin voimin ja siten, että Ansan kanssa on kahdestaan liikkeellä. Oona-isosisko on itseluottamuksen lisääjä, yksin kulkiessaan Ansa on paljon vaisumpi.

Ansa pääsee joka päivä juoksemaan vapaana lähimetsissä ja se onkin mukavaa puuhaa. Välillä otetaan hurjia spurtteja johonkin suuntaan ja välillä Ansa yrittää saada Oonan leikkimään. Kaverukset myös juoksevat kilpaa yhdessä. Ansa alkaa olla jo nopeampi kuin Oona, joten Oonan on otettava käyttöön ekstra-vaihde juoksemisessa. Ansa pysyy ihan kivasti vapaana juostessaan ja touhutessaan meidän ihmisten lähistöllä. Harjoittelemme ulkona ahkerasti luoksetuloja ja silloin kun Ansa meinaa hävitä liian kauas, olen mennyt piiloon tai jatkanut matkaa toiseen suuntaan. Äkkiä Ansa sitten palaa takaisin meidän muiden luo.

Koulutuspuolella olemme pysyneet ihan peruasioiden harjoittelussa. Ansa osaa odottaa nätisti ruokaansa ja odottaa paikallaan myös silloin kun sen päästää vapaaksi metsässä. Ansa osaa tulla luokse, ainakin silloin kun näköpiirissä ei ole mitään kauhean kiinnostavaa. Pikkuhiljaa voisi alkaa harjoitella muitakin asioita, mutta eihän tässä ole kiirettä. Haaveissa olisi, että paikallinen koirakerho järjestäisi syksyllä jonkinlaisen pentukurssin, niin saisimme siellä harjoitella näitä perusasioita muiden koirien läsnäollessa. Ja kunhan rokotukset saadaan kuntoon, meillä on monia vierailupaikkoja ja harrasteita odottamassa.

Mitään kovin suuria tuhoja Ansa ei ole vielä tehnyt. Suuhun lipsahtaa monesti kiellettyä tavaraa, mutta Ansa uskoo suhteellisen helposti kieltoja ja toruja. Yhtenä iltana töistä kotiin tullessani lattiat ja sohva olivat täynnä silputtuja sanomalehtiä ja parina kertana sohvatyynyn vetoketju on avattu nätisti ja sieltä on kiskottu täytteitä ulos ja levitelty pitkin asuntoa. Lisäksi Ansa on mutustellut muutamien kenkien nauhoja, kengät kun ovat tuossa näkösällä. Ansalla on onneksi yksinollessa seuraa Oonasta ja tytöt varmasti leikkivätkin päivisin täällä aika paljon. Tosin yksinoloa on tytöillä ollut viimeaikoina aika vähän, kun lomailevat jo kolmatta viikkoa isäntänsä kanssa.

Viimeaikoina tyttöjen parhaat leikit ovat olleet köydenvetoa. Jompikumpi koirista nappaa narunpätkän suuhunsa ja toinen ryntää innokkaana narun toiseen päähän. Sitten kiskotaan, vedetään, revitään ja hups, välillä suuhun osuukin toisen korva tai poski... Oonan korvantaustat ovatkin ihan ruvella Ansan käsittelystä. Ja no, useimmiten leikki on vaan villiä riehumista. Ansa räkyttää Oonalle ja hyökkii päälle kunnes Oona innostuu painimaan tai Oona seisoo parin metrin päässä Ansasta murisemassa matalaa leikkimurinaa kunnes Ansa hyppelee innoissaan paikalle ja leikki voi alkaa!


2 kommenttia:

Anna ja ohuet kirjoitti...

No me pidetään kaverin Marian kanssa elokuussa pentukurssi. Tosin se on Jämsässä, joten hieman joutuisi ajelemaan :)! Maria omistaa eläinkauppa Onnin ja järkkää koulutuksia ja pentukursseja. Molemmat siis olemme käyneet puolivuotisen koirankouluttajakoulutuksen ja jatketaan syksyllä ongelmakoirakouluttajan koulutuksessa (www.elainkoulutuskeskus.fi). Jos ei muuta kurssia löydy ja jaksat ajella Jämsään silloin tällöin niin mukaan vaan :)!! Nähdään pian leikin merkeissä :D!

Elina kirjoitti...

Ahaa, kuulostaa mielenkiintoiselle, harmi vaan että Jämsään tosiaan on sitä matkaa. Muistelen että Kennelkerhon lehdessä olisi puhuttu keväällä, että suunnitteilla olisi pentukurssi syksylle. Mutta saa nyt nähdä mitä sitten puuhataankaan!